Hantverk, kunskap, tillhörighet

Volontär

Under 2024 ligger vi hemma i Eriksberg och jobbar med underhåll. Här erbjuder vi möjligheten att komma hit som volontär för att hjälpa till med underhållet ombord.

Registrera dig till vårt nyhetsmail för volontärer för att kontinuerligt få den senaste informationen.

Här nedan kan du läsa allmän information om vad det innebär att vara volontär på Götheborg of Sweden. Om du inte hittar svar på dina frågor är du välkommen att maila till volunteer@gotheborg.se

 

Vill du vara volontär?

Som volontär får du chansen att hämta kunskap om traditionella material och lära dig hantverk ombord. Vad krävs för att hålla ett 1700-talsfartyg i gott skick? Vilka material användes på den tiden och vad används idag? Hur görs en surrning? Arbetsuppgifterna varierar och kan kretsa kring allt från att tjära rep, skrapa, till att arbeta i riggen, men även hjälpa till i byssan (köket) och så vidare.

Volontärer är viktiga för att underhålla fartyget och hålla henne i form. Att vara volontär ombord är ett utmärkt sätt att lära känna fartyget och lära av andra. Det praktiska arbetet ger dig erfarenhet i ett härligt sällskap tillsammans med vår fasta besättning och andra volontärer.

 

 

Foto: Maja Rönnbäck

Vad innebär det att vara volontär?

Som volontär ombord på Götheborg arbetar du med underhåll medan vi ligger i hamn i Göteborg. Till skillnad från att segla med som jungman, betalar du inte för att vara volontär. Arbetet som volontär är oavlönat, men vi erbjuder lunch och inte att förglömma, en härlig och trevlig grupp människor att umgås med.

 

Foto: Linda Åkerberg/Wilderness Stories

Arbeta på höjd

Volontärarbete kan innebära arbete på hög höjd. Det är en möjlighet att uppleva hur det är att klättra och hjälpa till med riggen som är 40 meter hög.

Att klättra i riggen och arbeta på höga höjder är också en stor del av arbetet som görs ombord under segling. Det är vanligt att man i början känner ett visst obehag när man jobbar på sådana höjder, men de flesta vänjer sig snabbt.

Vi erbjuder

(Detta gäller våra evenemang, inte våra vanliga volontärveckor.)

 • En stor grupp människor och en trevlig och välkomnande atmosfär.
 • Lunch på en närliggande restaurang (fisk, kött eller vegetariskt alternativ) Vi har även förmiddags- och eftermiddagsfika. Du behöver själv ta med frukost och middag. Du kan använda vårat kök.
 • Arbetskläder.
 • En fast koj eller hängkoj att sova i ombord (observera att du inte har en separat hytt, utan sover i ett utrymme tillsammans med andra).
 • Tvättmaskiner och torktumlare.
 • Gitarrer och brädspel för kvällarna, filmkvällar kan ordnas.

 

Foto: Linda Åkerberg/Wilderness Stories

Ta med dig

 • Eget sänglinne och handduk.
 • Arbetsskor, gärna med stålhätta, de kommer at bli smutsiga efter en dag ombord.
 • Kläder för varma lager som tex underställ. Arbetskläder kommer att finnas ombord.
 • Använd endast mjuka väskor när du kommer till fartyget.

Foto: Linda Åkerberg/Wilderness Stories

Förväntningar

 • Var beredd att delta i allt underhåll som pågår för tillfället.
 • Underhåll kan ske inuti fartyget, på utsidan av skrovet och i riggen, högt upp.
 • Fartygslivet inkluderar byssa- och städarbete.
 • Kunna gå upp i riggen på hög höjd.

 

Foto: Robin Aaron

Hur man ansöker

Skapa ett konto i Paam genom att klicka på knappen.

Se till att fylla i alla dina personuppgifter innan du ansöker.

För att hålla dig uppdaterad om volontärarbete ombord på Götheborg, gå också med i vår Facebook-grupp.

Ostindiefararen Götheborgs Vänner

11 juli 2024

Vill du eller ditt företag spela en viktig roll i bevarandet av Ostindefararen Götheborg? Nu lanserar vi en förening som, med passion för skeppet Götheborg och dess historia, vill bevara, värna och utveckla vårt gemensamma kulturarv.

Eriksbergs kulturhamnsfestival

19 juni 2024

Under helgen 27-29 Juni händer det saker i skärgården utanför Göteborg. Nordisk skutträff går av stapeln och ett 30-tal fartyg från Sverige, Norge och Danmark seglar tillsammans för att mötas upp i Eriksberg den 29 Juni för en kulturhamnsfestival!

Den 6 juni smäller det!

01 juni 2024

Den 6 juni smäller det! Bokstavligtalat! Det finns inte så många platser på Hisingen att fira Nationaldagen på. I år gör vi slag i saken och firar in Nationaldagen med både kanonsalut och flaggceremoni, vi samkör detta med invigning av vår nyrenoverade Skeppshall och det sprillans nya caféet! Varför inte njuta av en bryggkaffe och glassbåt hos oss?