Göteborgsrodden

I Augusti kommer vi att delta i den nystartade Göteborgsrodden. Under Göteborgs kulturkalas kommer massor av traditionella roddbåtar att ta sig runt hamnkanalen i innerstaden.

Göteborgsrodden

Eftersom skeppet inte kommer att segla i sommar tänkte vi passa på att använda våra fina skeppsbåtar Mattias och Martin istället. Vi kommer att delta i den nystartade traditionen Göteborgsrodden den 31 Augusti under Göteborgs Kulturkalas.

Initiativet kommer från Västkustens träbåtsförening och iden är ursprungligen tagen från Hasselörodden i Västervik.

Alla som kan, kommer att klä upp sig i selekskiftskläder men eftersom vi kommer från ett 1700-talsk skepp så kommer vi att ha våra vanliga historiska kläder under rodden.

Deltagandet är gratis och alla med en roddbåt kan anmäla sig. Starten går vid Klippan och går över älven bort till Eriksberg där vi kommer att ansluta. Därefter går rodden mot rosenlund och in i kanalen. Mittemot Pedagogen kommer vi att stanna för en liten fikapaus innan vi fortsätter vidare genom kanalen och ut i Göta Älv och vidare mot Klippan igen.

Syftet med rodden är att:

  • Bevara kulturarvet och kunskapen ”Rodd i traditionell träbåt”.
  • Trevlig gemensam aktivitet och samvaro på Göteborgs vatten.
  • Utöka kontaktnätet till likasinnade och välkomna gästroddare från andra kuster.
  • Rädda roddbåtar i trä innan naturen tar tillbaka dem eller inspirera till nybyggnad.
  • Bidra ekonomiskt till Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne.
  •  

 Göteborgs Kulturkalas startar 29 Augusti och slutar 1 September. Man kan läsa mer här:

https://goteborgskulturkalas.se/

För att läsa mer om Göteborgsrodden och anmäla sig: https://trabat.se/

Eriksbergs kulturhamnsfestival

19 juni 2024

Under helgen 27-29 Juni händer det saker i skärgården utanför Göteborg. Nordisk skutträff går av stapeln och ett 30-tal fartyg från Sverige, Norge och Danmark seglar tillsammans för att mötas upp i Eriksberg den 29 Juni för en kulturhamnsfestival!

Den 6 juni smäller det!

01 juni 2024

Den 6 juni smäller det! Bokstavligtalat! Det finns inte så många platser på Hisingen att fira Nationaldagen på. I år gör vi slag i saken och firar in Nationaldagen med både kanonsalut och flaggceremoni, vi samkör detta med invigning av vår nyrenoverade Skeppshall och det sprillans nya caféet! Varför inte njuta av en bryggkaffe och glassbåt hos oss?

Kommer ni ihåg räddningsinsatsen förra året?

07 maj 2024

En nyhetsartikel publicerades förra året, bara en vecka efter räddningsinsatsen, och denna nyhet hamnade i tidningar i allt ifrån USA till Nya Zeeland till Europa. Vi hade aldrig kunnat ana att någonting så humant som en räddningsinsats skulle bli viral! Samtidigt förstår vi att kontrasten av moderna båtar och ett 1700-tals skepp lätt kan bli komisk.