Kommer ni ihåg räddningsinsatsen förra året?

En nyhetsartikel publicerades förra året, bara en vecka efter räddningsinsatsen, och denna nyhet hamnade i tidningar i allt ifrån USA till Nya Zeeland till Europa. Vi hade aldrig kunnat ana att någonting så humant som en räddningsinsats skulle bli viral! Samtidigt förstår vi att kontrasten av moderna båtar och ett 1700-tals skepp lätt kan bli komisk.

Kommer ni ihåg räddningsinsatsen förra året?

Den 25 april strax efter klockan 16.00 utanför Frankrikes kust sändes ett nödanrop från MRCC angående en segelbåt som hade tappat rodret och drev. Som det närmaste fartyget till segelbåten svarade Götheborg.

Den här historien har varit i tidningar i USA såväl som på Nya Zeeland och i Europa, och intresset har varit enormt. Just när intresset och spridningen hade blåst över kom ett glädjande mail från Stiftelsen Sveriges Sjömanshus.

"För ett visat mycket gott sjömanskap i den Engelska kanalen tilldelas fartygets fritidskassa 10 000 kr."

Vi blev inbjudna till en ceremoni igår (den 7 Maj, 2024) i Stockholm för att ta emot priset. Självklart valde vi att skicka våran styrman som hade vakten och tog emot nödanropet, Marielle Cocozza, och vår bås Dave Farrall som kastade över linan till segelbåten. Räddningen, precis som detta pris, är en ära för oss och vi är glada att Stiftelsen Sveriges Sjömanshus har funnits sedan 1750-talet och uppmuntrar till gott sjömanskap och sprider positivitet i sjöfarten. När vi först berättade om nyheten till vår styrman sa hon:

"Vi gjorde vår plikt. Ingen borde ignorera ett rop på hjälp. Det här priset är fantastiskt, men för oss var det viktigaste att faktiskt kunna hjälpa någon."

Dave Farrall reagerade likadant och försatte med att svara på frågan om han var nervös att missa båten när han kastade linan under press:

"Vid den här punkten blandade jag inte in känslor i jobbet jag skulle göra. Jag tänkte inte på någonting annat än att assistera den andra båten genom att kasta linan."

Tack till Stiftelsen Sveriges Sjömanshus för en fantastisk dag i Stockholm och för allt jobb ni lägger ner på att sprida er glädje och yrkesstolthet i Svensk sjöfart!

 

Orden från besättningen ombord på segelbåten är lika givande för oss:

Käre befälhavare och besättning på Götheborg, er vänlighet och generositet har visat att detta skepp är mycket mer än bara en båt. Den förkroppsligar havets ädlaste värden, och vi är hedrade över att ha fått chansen att korsa er väg och dra nytta av er hjälp.

Vi tackar er igen för allt ni har gjort för oss.

Vänliga hälsningar,

David Moeneclaey (befälhavare på segelbåten Corto)

 

 

 

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus, med sin rötter från 1750 talet, bedriver en omfattande bidragsverksamhet inom svensk sjöfart. Stiftelsen hjälper gamla och behövande sjöfolk som har det svårt att få en mager pension att räcka till. Sjöfolk som råkar ut för olyckshändelser kan få akut hjälp. Stiftelsen bidrar till att utbildningen till manskap och befäl håller hög kvalitet genom att stödja sjöfartsgymnasier och sjöbefälsskolor. Studenternas studier underlättas med stipendier och bidrag.

https://www.sjomanshus.se/

Eriksbergs kulturhamnsfestival

19 juni 2024

Under helgen 27-29 Juni händer det saker i skärgården utanför Göteborg. Nordisk skutträff går av stapeln och ett 30-tal fartyg från Sverige, Norge och Danmark seglar tillsammans för att mötas upp i Eriksberg den 29 Juni för en kulturhamnsfestival!

Den 6 juni smäller det!

01 juni 2024

Den 6 juni smäller det! Bokstavligtalat! Det finns inte så många platser på Hisingen att fira Nationaldagen på. I år gör vi slag i saken och firar in Nationaldagen med både kanonsalut och flaggceremoni, vi samkör detta med invigning av vår nyrenoverade Skeppshall och det sprillans nya caféet! Varför inte njuta av en bryggkaffe och glassbåt hos oss?

Vi söker guider

10 april 2024

Vi söker guider med viss möjlighet till förlängning till Ostindiefararen Götheborgs verksamhet på Eriksberg.